Dakmoestuin Danzigerkade uitgeroepen tot hét dakbegroeningsproject

  De dakmoestuin op de Danzigerkade in Amsterdam van de Ginkel Groep is uitgeroepen tot hét dakbegroeningsproject van de afgelopen 25 jaar. De prijs werd uitgereikt tijdens een online event ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Optigrün in Nederland.

  Drie daken waren genomineerd voor de prijs. Naast de Ginkel Groep waren dat Farwick Groenspecialisten met een intensieve daktuin bij project Intermeco in Doetinchem en Binder Groenprojecten met een groendak op het hoofdkantoor BP Raffinaderij in Rotterdam.

  „Ik ben vooral blij met de grote diversiteit van de drie genomineerden,” zei winnaar Wim van Ginkel bij de prijsuitreiking. „Zo kan je zien hoe ver we zijn gekomen met dakbegroening in de afgelopen 25 jaar.”

  De drie genomineerden, vlnr Han Farwick van Farwick Groenspecialisten, Wim van Ginkel van Ginkel Groep en Thod Binder van Binder Groenprojecten.

  Biodiversiteit

  Tijdens het online event ontving de jubilerende directeur van Optigrün Benelux Henk Vlijm diverse gasten aan tafel waar thema’s als water, biodiversiteit en energie werden behandeld.

  „We moeten nu aan biodiversiteit in de stad gaan werken, het is vijf voor 12, een grijs dak in de stad kan echt niet meer,” aldus Gert-Jan Koopman, projectadviseur bij Heem.

  „Kijk dicht om je heen, er is zoveel wat je kan bereiken op het gebied van duurzaamheid. Denk aan water, denk aan warmte,” bepleitte Antoon Vreeker die niet alleen zijn huis verduurzaamde maar ook warmte levert aan een buurtcommunity en aan zijn bedrijf.

  Volgens waterspecialist Sander Habing heeft de laatste jaren al een grote ontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van waterberging in de stad. „Een dak is heel technisch, dus daar kun je veel elementen samenvoegen. Energie, biodiversiteit, waterberging: het kan daar allemaal. Dat is anders dan in landelijk gebied.”

  Het event is hier terug te kijken (uitzending begint na 8 minuten):

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties