De Groene Stad slaat aan in het buitenland

iVerde heeft de afgelopen maand op een aantal buitenlandse symposia en bijeenkomsten presentaties verzorgd over het belang van groen volgens het Groene Stad-principe. Volgens de deelnemers werden de presentaties enthousiast ontvangen.

VHG-directeur Egbert Roozen sprak in Engeland namens De Groene Stad op de Landscape Show in Londen. Tegen de achtergrond van de stedelijke ontwikkeling in de toekomst, de klimaatverandering en het beschermen van de biodiversiteit sprak Roozen over de mogelijkheden om zowel in de particuliere tuin als in het openbaar groen aandacht te besteden aan vergroening.

Ook in Roemenië werd De Groene Stad-filosofie goed ontvangen. Leon Smet van Anthos sprak op een bijeenkomst voor zestig Roemeense burgemeesters in Satu Mare en voor landschapsarchitecten en groene organisaties in de Nederlandse ambassade in Boekarest.

Kennisoverdracht
Smet: „Je merkt dat het thema hier enorm leeft. Wij zetten dan ook in op kennisoverdracht vanuit Nederland – waar wij van oudsher op groen gebied veel expertise in huis hebben – zodat de Groene Stad filosofie in verschillende landen lokaal opgezet kan worden.”

Voor 2015 staat een symposium op de rol waarin het Roemeens bedrijfsleven, beleidsmakers en landschapsarchitecten met elkaar in gesprek gaan. Ook zal het kennisplatform De Groene Stad een Roemeense variant krijgen met dezelfde uitstraling.

Groentoepassingen
Binnenkort zal iVerde haar Groene Stad visie ook in Estland presenteren. Egbert Roozen zal spreken over innovatieve groentoepassingen op een bijeenkomst in aanwezigheid van de secretaris-generaal van het Estse ministerie van Landbouw en de Nederlandse ambassadeur in Estland.

Ook in Bulgarije staan presentaties gepland. Leon Smet zal in Sofia de Bulgaarse Vereniging van Gemeenten toespreken en tevens in gesprek gaan met leden van de Bulgaarse brancheverenigingen voor ondernemers in het groen.