Dekkingsgraad BPL blijft onder de 100%

Door dalende beurskoersen en de lage rente is de dekkingsgraad bij het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) al sinds augustus 2015 onder de 100%. Dit betekent dat het fonds minder geld in kas heeft dan het moet uitkeren.

Eind november stond de dekkingsgraad op 99%. Daarmee is deze graadmeter licht gestegen ten opzichte van eerdere maanden. De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde over 12 maanden, ligt nipt boven de 100%. Deze stond in augustus echter nog op 103% en is dus gedaald.

BPL heeft pensioengerechtigden vorige week laten weten dat de pensioenuitkering dit jaar niet wordt verhoogd. Sommige pensioenfondsen zien zich, door de slinkende reserves, zelfs genoodzaakt om pensioenuitkeringen te verlagen.

Ingrijpen
FNV wil dat de politiek ingrijpt om pensioenen te beschermen. FNV-bestuurder Gijs van Dijk: „Nieuwe kortingen tasten het vertrouwen in ons pensioenstelsel nog verder aan. Dat kan en mag niet gebeuren. De politiek kan niet langer wegkijken en pensioendeelnemers aan hun lot overlaten.”

Een Kamermeerderheid voelt er echter niets voor om de rekenrente weer te verhogen. Deze is vorig jaar door toezichthouder De Nederlandsche Bank aangescherpt.

De dekkingsgraad (rode lijn) daalt al geruime tijd.