Denneboom van de Dam wordt parfum

  De bekendste kerstboom van Nederland, de 21 meter lange spar op de Dam, krijgt een tweede bestemming. De boom wordt verwerkt tot parfum.

  Het is een jaarlijks terugkerende discussie: waarom worden mooie grote dennebomen gekapt om na een paar weken als kerstboom in de versnipperaar te eindigen? Het bedrijf RUIK uit Almere besloot de Abies nordmanniana die de Dam tijdens de kerstdagen versiert een nieuwe bestemming te geven.

  Noëlle, een van de initiatiefnemers van RUIK: „Er zitten waardevolle ingrediënten in de boom waar wij een heerlijke geur van kunnen maken.”

  Het bedrijf, dat deel uitmaakt van de Urban Greeners van de Floriade, zocht contact met de gemeente Amsterdam. De gemeente gaf toestemming voor het hergebruik van de boom voor een parfum.

  Duurzame initiatieven
  Roeland Rengelink van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum: „Wij zijn blij dat de kerstboom op de Dam op deze manier gerecycled kan worden. Wij ondersteunen dit soort duurzame initiatieven graag.”

  Volgens Boye, die samen met zus Noëlle RUIK oprichtte, ruikt het parfum straks niet naar dennenaalden: „Het is een hele frisse groene geur, niet een typische kerstboomgeur.”

  Het bedrijf maakt parfums van 100% plantaardig materiaal op basis van reststromen. De parfums zijn vrij van aardolie, synthetische geurstoffen en kunstmatige conserveermiddelen. Op 10 januari wordt de boom opgehaald.