Dijksma trekt miljoen uit voor groene initiatieven

Natuurvrijwilligers krijgen tot 2016 een miljoen euro extra voor groene initiatieven. Dat maakte staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bekend tijdens het slot van de Natuurkaravaan, een reeks gesprekken over de toekomst van de natuur.

Het kabinet wil groen vrijwilligerswerk stimuleren. De afgelopen twee jaar zijn met het vrijwilligersprogramma ‘Groen en Doen’ 100.000 mensen geholpen met natuureducatie of bij het opstarten van groene projecten in de buurt.

Dijksma: „Vrijwilligers zijn goud waard voor onze natuur. Dat is het stimuleren meer dan waard. Of het nou gaat om het opzetten van een natuurspeeltuin om de hoek of onderhoud van ons landschap. Natuur is de basis voor een goede leefomgeving, geeft economische kansen en zorgt voor ontspanning.”

Tijdens de Natuurkaravaan zijn veel initiatieven besproken. Voorbeelden zijn de metamorfose van een braakliggend terrein naar een bloeiende stadsmoestuin of het werken aan gezondheidszorg midden in de natuur. Vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, van belangengroepen en geïnteresseerde particulieren gingen met elkaar in discussie in een speciale nomadentent. Deze yurt stond op zes bijzondere locaties in Nederland.

De uitkomsten van de Natuurkaravaan-gesprekken worden benut voor de Natuurvisie die Dijksma binnenkort presenteert.