Diverse uitbraken van eikenprocessierups

Op diverse plaatsen in het land worden deze week uitbraken van eikenprocessierupsen gemeld. Dat schrijft Kenniscentrum Eikenprocessierups op Natuurbericht.nl.

Op diverse plaatsen worden hele ‘dekens’ van rupsen op eikenbomen aangetroffen. Daarnaast wordt een forse toename van eikenprocessierupsen geconstateerd ten opzichte van voorgaande jaren in grensgebieden met België, het westelijke deel van Noord-Brabant, het oostelijke deel van Gelderland en Overijssel, het zuidelijke deel van Utrecht en het westelijke deel van Flevoland. In Groningen, Drenthe en Friesland worden op nieuwe locaties nesten ontdekt.

De spreiding in de ontwikkeling van de rupsen is dit jaar groot. Veel rupsen zijn nu onrustig en aan de wandel. Daarnaast bevinden de rupsen zich ook veelal in nesten.

De rupsen hebben inmiddels het stadium bereikt waarop ze honderdduizenden brandharen bezitten. Vooral de rupsen die aan de wandel zijn en bezig zijn met maken van hun nesten vormen daardoor een risico voor de volksgezondheid.