Doorbraak

Tuin en Landschap was afgelopen week aanwezig bij twee bijeenkomsten die ieder op hun eigen manier trendsettend kunnen worden genoemd. Zo hield NL Greenlabel in Arnhem een bijeenkomst voor hoveniers die zijn aangesloten bij de organisatie, rond het thema duurzaam inkopen. In Den Haag vond een dag later het congres ‘Building Green, Smart and Healthy’ plaats rond het thema gebouwgebonden groen.

Het initiatief vanuit de NL Professionals, zoals de aangesloten hoveniers bij NL Greenlabel worden genoemd, kan echt voor een doorbraak zorgen op gebied van duurzaam gekweekte planten. Volgens de hoveniers is er nog veel mis met de planten die in tuinen, maar ook in kantoorruimtes worden geplant.

Nog altijd worden veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt bij de teelt, en worden de planten afgeleverd met plastic potten, labels en trays. Dat moet anders, vinden de hoveniers. Samen willen ze de boer op gaan met hun inkoop van planten, om zo een doorbraak te forceren in de markt. Het moet groener, biologischer. De klant wil het, de hovenier wil het, dus dan staat niets het kweken van duurzame planten meer in de weg, zou je denken.

De bijeenkomst in Den Haag door het Dutch Green Building Council lijkt ook voor een doorbraak te zorgen. Eindelijk wordt er niet meer gepreekt voor eigen parochie, maar zijn de toehoorders bouwers, architecten en ontwikkelaars van vastgoed. Zij willen weten hoe je groen kunt integreren in de bouwplannen, zowel binnen als buiten. Dus dan gaat het over interieurgroen, maar ook gevel- en dakgroen. En groen in de openbare ruimte. Hiermee lijkt de boodschap van De Groene Stad geland bij de grijze sector. Als al die planten ook nog duurzaam worden gekweekt, staat niets een gezonde verstedelijking in de weg!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties