Drie plannen in de race voor herinrichting Soestdijk

Drie plannen voor paleis Soestdijk gaan door naar de laatste ronde. Het team dat eind april 2017 het beste bod doet, mag het paleis en het landgoed kopen en zijn plannen gaan uitvoeren.

Aan het eerste plan, Eden Soestdijk, werken onder meer architectenbureau Mecanoo en de Nederlandse Vereniging voor Botanische Tuinen (NVBT) mee. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum over een duurzame samenleving. Dit plan is geïnspireerd op het Eden Project in Engeland. In het park van Soestdijk komt onder meer een biodome, een kas waarin het poolklimaat wordt nagebootst en het tropisch regenwoud.

Proeftuin voor innovatie
Bij het tweede plan ‘Made by Holland’ zijn onder andere de Westergasfabriek en landschapsarchitectenbureau West 8 betrokken. Dit plan maakt van het paleis een podium voor de innovatiekracht van Nederland. Het landgoed wordt in samenhang ontwikkeld, waarbij het unieke karakter van het ensemble onaangetast blijft. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt.

Buitenplaats voor iedereen
H+N+S Landschapsarchitecten neemt deel aan het derde plan ‘Nationaal Ensemble’. Dit plan wil van Soestdijk weer een buitenplaats maken, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal.

Plan1: Eden Soestdijk

Plan 2: Made by Holland

Plan 3: Nationaal Ensemble