Droge voeten op de Zuidas

Om wateroverlast bij hoosbuien tegen te gaan is een waterbergende groenstrook aangelegd op de Amsterdamse Zuidas. De groenstrook kan 56.000 liter water bergen.

Aan de Zuidelijke Wandelweg op de Zuidas is een waterbergende groenstrook geopend die nu 56.000 liter en straks zelfs 130.000 liter water kan opvangen. Daardoor hebben de bewoners geen wateroverlast bij hoosbuien. De groenstrook is de eerste in zijn soort in Nederland. Het is de bedoeling dat hij op meerdere plekken in de stad wordt aangelegd.

Wateroverlast
Er valt steeds vaker veel regen. Dat leidt tot wateroverlast, zoals ondergelopen kelders. Omdat de groenstrook 35 cm lager ligt dan de omgeving, kan hij regenwater opvangen van de wegen en daken in de buurt. De groenstrook kan bij een hoosbui zelfs even in een beek veranderen.

Het water blijft maximaal 24 uur in de groenstrook staan en stroomt daarna langzaam weg naar het oppervlaktewater en infiltreert in de bodem. Als bij een zware bui de strook dreigt te overstromen, komt het via een overstort het riool in. Dit voorkomt dat het water de huizen in stroomt.

Hele jaar groen
Het unieke aan de strook is dat het opvangen van water wordt gecombineerd met een hoogwaardige inrichting van het groen. De groenstrook is beplant met planten die tegen veel water kunnen en het hele jaar groen zijn. De planten kunnen zelfs een tijdje onder water staan.