Duizenden bomen omgewaaid op Utrechtse Heuvelrug

  Het noodweer van vrijdag heeft tot ongekende schade geleid in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug rond Leersum. Het zwaarst getroffen gebied ligt in een relatief smalle strook van zo’n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang meteen ten noorden van Leersum tot aan de A12. Volgens een eerste schatting zijn er duizenden bomen omgewaaid; op sommige plekken liggen complete bospercelen plat.

  De situatie in de bossen is op dit moment levensgevaarlijk. Er hangen veel takken en boomkruinen los en veel bomen zijn instabiel. Het gebied is de komende tijd afgesloten voor publiek. Extra boa’s zijn ingezet om hier toezicht op te houden. Ten zuiden van Leersum is ook landgoed Broekhuizen zwaar getroffen.

  Ook natuurgebieden van Utrechts Landschap in de omgeving van Leersum zijn afgesloten voor publiek. Door het noodweer van vrijdagmiddag zijn daar levensgevaarlijke situaties ontstaan. Het gaat om de gebieden Breeveen en Dartheide.

  De schade in de bossen rond de Utrechtse Heuvelrug is enorm. Volgens schattingen zijn duizenden bomen omgewaaid. (Foto: Staatsbosbeheer)

  In de komende dagen inventariseert Staatsbosbeheer de schade en worden de hoofdwegen vrijgemaakt. Daarna wordt bekeken in welke delen van het bos het mogelijk is om de wandel-, fiets- en MTB-paden te herstellen. Die werkzaamheden gaan weken zo niet maanden duren.

  Windhoos of valwind

  Het is nog niet duidelijk waardoor de enorme schade in het gebied rond Leersum is veroorzaakt. Mogelijk is er sprake geweest van een windhoos (tornado). Een andere mogelijkheid is een valwind of downburst, waarbij lucht van grote hoogte met hoge snelheid omlaag valt.

  Update: Onderzoek door het KNMI heeft uitgewezen dat het gebied door een valwind is getroffen. Dit is met name te zien doordat alle bomen in de zelfde richting zijn omgeblazen. Bij een tornado liggen bomen in een meer cirkelvormig patrpoon.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties