Dwaze bouwsels, Nederland staat er vol mee

De ruimtelijke inrichting van Nederland is hypergeorganiseerd, zeer geordend en planmatig. Toch is er ook veel ruimte voor eigenzinnig maakplezier: ons land barst van de dwaze bouwsels ontdekten fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans.

Aan de rand van het voormalige Floriadepark in Zoetermeer staan drie follies ontworpen door architect Erik Knippers. Twee daarvan staan ook in het boek. (Foto: Miranda Vrolijk)

Voor hun boek Voor de gek! Follies in Nederland doorkruisten zij het hele land op zoek naar bizarre bouwsels die ogenschijnlijk geen nut hebben. Het resultaat is een kleurrijke verzameling van zo’n honderdvijftig follies. Nieuwe en al eeuwenoude bouwsels passeren in het boek de revue. Follies in opdracht van buitenplaatsen en landgoederen, maar ook veel maaksels van enthousiaste zelfbouwers.

De twee proberen met hulp van allerlei folly-deskundigen een definitie voor het begrip folly te formuleren. En dat blijkt nog best lastig. Daarnaast zoeken ze ook naar het antwoord op de vraag waarom iemand überhaupt een folly bouwt. Voor de gek! Follies in Nederland is een vermakelijk boek over een niche-onderwerp in de tuinarchitectuur. Je gaat er anders door naar je omgeving kijken, want niet alleen verschijnen er steeds meer follies, ook concluderen de auteurs: The folly must lie in the eye of the beholder. Het is aan de toeschouwer, en die bepaalt zelf wat hij als een folly ziet of niet.

In Tuin en Landschap 14/15 staat een uitgebreid interview met Edith Gerritsma en Andrea Hijmans. Met een digitaal abonnement kun je het hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans doorkruisten heel Nederland op zoek naar bizarre bouwsels. (Foto: Miranda Vrolijk)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties