EU: ‘Geen lage btw voor hoveniers’

  Er komt geen permanente lage btw op diensten van hoveniers. Dat schrijft eurocommissaris Semeta in een brief aan SP-Europarlementariër Dennis de Jong.

  De Jong had namens branchevereniging voor hoveniers VHG gevraagd of het lage btw-tarief van 6% permanent van toepassing kan zijn op hoveniersdiensten. Maar volgens Semeta leidt het toepassen van het lage tarief tot oneerlijke concurrentie op de Europese markt.

  In zijn brief schrijft Semeta dat hij hoveniers en andere arbeidsintensieve beroepen wilde toevoegen aan een lijst van diensten waarop EU-lidstaten het lage tarief mogen toepassen. De ministers van Financiën besloten echter om de lijst in te korten in plaats van uit te breiden.

  Gelijke regels binnen Europa
  Volgens SP-lid De Jong redeneert de Europese Commissie dat grote bedrijven baat hebben bij gelijke regels binnen Europa en dus gelijke btw-tarieven. Voor mkb-bedrijven, die veel op de binnenlandse markt opereren, ligt dat echter anders. De Jong: „De hoveniers hebben niet zo’n boodschap aan gelijke regels in heel Europa, die willen graag aan het werk, en wel tegen het lage btw-tarief.”

  Bron: Tuin en Landschap