€1,5 miljoen voor herstel van biodiversiteit

Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel ontvangt €1,5 miljoen van de Postcode Loterij. Deze bijdrage is bedoeld om partijen die werken aan biodiversiteitsherstel een belangrijke impuls te geven.

De stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel gebruikt de bijdrage om burgers te betrekken bij de waarde van biodiversiteit, en boeren en beheerders van de openbare ruimte te ondersteunen bij een manier van werken die bijdraagt aan een gezonde bodem en een rijkdom aan planten en dieren in heel Nederland.

Een vliegende start

Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen bij de Postcode Loterij: „Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een unieke samenwerkingsvorm gevonden om echt een verschil te maken. Alle deelnemers aan het Deltaplan werken samen aan innovatieve projecten om de biodiversiteit in Nederland te herstellen. Ik ben blij dat wij dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij dit breed gedragen initiatief een vliegende start kunnen bieden.”

Aanpak

Inmiddels hebben 45 partners en 37 supporters zich bij het Deltaplan aangesloten. Kern van de aanpak is om grondgebruikers te belonen voor hun inspanningen die bijdragen aan herstel van biodiversiteit.

„We waarderen het enorm dat de Postcode Loterij deze integrale aanpak met zo’n groot bedrag mogelijk maakt”, zegt Louise Vet, voorzitter van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. „Zeker nu er zoveel maatschappelijke aandacht is voor de invloed van landelijke activiteiten op de leefomgeving, stelt deze bijdrage ons in staat om boeren en andere gebiedsbeheerders nog meer te betrekken bij het vinden van oplossingen voor het belang van ons allen: een gezonde en prachtige leefomgeving voor mensen, dieren en planten.”

Nog meer miljoenen

Nog twee organisaties ontvangen een bijdrage voor het herstel van biodiversiteit. Natuurorganisatie IUCN NL krijgt een bijdrage van €2,8 miljoen voor het project ‘Onder het Maaiveld’. Dit grootschalige project probeert bodembiodiversiteit en –beheer te verbeteren met behulp van een label voor bodemkwaliteit in heel Nederland. IUCN NL werkt hiervoor samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Centrum voor Bodemecologie (CSE), De Vlinderstichting, IVN en LandschappenNL.

SoortenNL, de koepel van organisaties die zich inzetten voor dier- en plantensoorten, ontvangt €1 miljoen. Zij zien continu ontwikkelingen in het veld die om actie vragen, zoals de achteruitgang van bepaalde dier- en plantensoorten. Met deze bijdrage maken zij innovaties mogelijk die soortenbescherming en het werk van experts en tienduizenden natuurvrijwilligers effectiever maken.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties