Ecologisch tuinieren betekent werken in balans met de omgeving

„Al jaren werk ik met planten die zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gekweekt. Het zijn sterke planten, met aandacht gekweekt. Eigenlijk heb ik er nooit over hoeven nadenken om ecologisch te tuinieren. Het heeft vooral te maken met vakkennis, met de juiste groeiplaats en gebruik van inheemse beplanting.

Als je werkt in balans met de omgeving en het landschap, dan kom je automatisch op ecologisch tuinieren uit. Ik ga altijd uit van de bestaande omgeving. Als de invulling niet met de omgeving verbonden is, kun je moeilijk garanderen dat de planten het goed doen. Een opdracht voor een tuin met mediterrane beplanting in Nederland zou ik bijvoorbeeld niet aannemen.

Ik ontwerp en doe de aanleg van tuinen in Spanje voor Noord-Europeanen die hier een tweede huis hebben. Ik neem de moeite om uit te leggen dat planten vaak worden gemanipuleerd en dat dit ongewenste effecten kan hebben op de ecologische balans van de omgeving. Klanten staan open voor alternatieven. Natuurlijk hangt het van het budget af, maar meestal accepteren ze een hogere prijs als ik vertel dat biologisch gekweekte planten meer aandacht krijgen en sterker zijn, dus langer meegaan. Ook is het resultaat beter.

Daarnaast vind ik het belangrijk voor de gezondheid van de kweker en de hoveniers die ermee werken. Ik heb een vaste leverancier in de omgeving van Valencia, ik weet precies hoe de planten worden gekweekt. Ook wordt er alleen met volle vrachtwagens gereden. Zowel de kweker als ik vinden het vanzelfsprekend dat we het zo doen, daar maken we eigenlijk geen woorden aan vuil. In het contact met de klant leg ik dit wel uit, maar ik wil geen dominee zijn. Ik heb nooit meegemaakt dat klanten toch kozen voor andere planten.

In Nederland zijn we doorgeschoten in een kunstmatige manier van tuinieren, mede dankzij de vele tv-programma’s over tuinen. Toch komt er een kentering, dat zie je in de vakliteratuur en de groeiende aandacht voor planten die bij de omgeving horen. Aan de andere kant ben ik niet zo’n voorstander van allerlei keurmerken en labels. Ik ben wat meer piraatachtig, ik houd van eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid nemen.”

Margo Planthof
Planthof Landschap