‘Een tuin voor Vincent’ in Appeltern geopend

Zaterdag 16 mei werd het zesde Tuinenfestival in Appeltern geopend. Dit jaar staan de tien gerealiseerde tuinen in het teken van het werk en leven van Vincent van Gogh. Hij overleed 125 jaar geleden.

,,Zijn we in het groene vak niet allemaal ‘Vincent van Goghjes’?,” vroeg Ben van Ooijen zich hardop af tijdens zijn openingstoespraak van het tuinenfestival. ,,Met onze scheppingslust, het willen maken van mooie dingen; onrustig, hardwerkend en op zoek naar erkenning.”

Tien ontwerpers zijn uitgekozen om ‘Een tuin voor Vincent’ te realiseren in De Tuinen van Appeltern. Tien totaal verschillende tuinen die elk een aspect uit het gepassioneerde leven en werk van de schilder tonen. Een sociaal geëngageerd mens die via zijn schilderijen zijn emoties tot uitdrukking bracht in een veelheid aan kleuren. ,,Hij maakte de emotie tot een kunstvorm”, zei jurylid Michel Lafaille.

Ontwerpteams
De tien ontwerpteams/bureaus die afgelopen zaterdag feestelijk hun tuin inluidden, zijn: Groen ID – In dat licht bezien, Tuinstudio Tom – Bal Populaire, Joosbuiten- De kunst van het loslaten, Sylvia Vergouwen – Het levenspad, Sabine van Andel – Het palet, Team Natuurlijk – Like me, DGJ Architects&Landscapes – Oneindige penseelstreken, Frehja Deckers – Binnenste Buiten, Rivius – Dans les memoires en Atelier Zwier en Rosmarinus Tuinen – Het vlietende leven.

Tijdens de opening werd eveneens de meest aansprekende tuin van de afgelopen vijf jaren bekendgemaakt, een verkiezing door vakgenoten. Deze eer ging naar de tuin ‘Zoals ik zelf ben’ van Ekkendonk&Bastiaansen uit het eerste festivaljaar.

Ben van Ooijen van De Tuinen van Appeltern opende het festival ‘Een tuin voor Vincent’. Hij spreekt daarbij jurylid Michel Lafaille toe.