Tuin en Landschap nieuws Eerste eikenprocessierupsen waargenomen

Eerste eikenprocessierupsen waargenomen

0

Maandag zijn in heel Nederland de eerste eikenprocessierupsen van dit seizoen waargenomen. Dat meldt de website processierups.nu van het Kennisplatform Processierups.

De uitgekomen rupsjes lopen gelijk in processie op zoek naar jonge blaadjes. Ze moeten nog even op die blaadjes wachten, omdat de eik nog niet uitgelopen is. De eerste eiken ontplooien echter hun bladeren al.

Volgens de verwachting van De Natuurkalender van Wageningen University heeft op 9 april 5% van de eiken hun eerste bladeren ontplooid. Rond 21 april zal de helft van de eiken in Nederland de eerste bladeren ontplooid hebben. Eikenprocessierupsen kunnen overigens lange tijd zonder voedsel overleven, maar hoe sneller blad beschikbaar is, hoe gunstiger het voor ze is.

Bestrijding

Op basis van de vlindervangsten vorig jaar verwacht het kennisplatform minder rupsen, maar nog steeds een substantieel aantal. Het uitkomen van de eitjes markeert het begin van het bestrijdingsseizoen. Met insectparasitaire nematoden kunnen de rupsen direct worden bespoten. Voor bespuitingen met BT moeten de eiken eerst hun blad ontplooien. Het bacteriepreparaat moet namelijk via het blad door de rupsen gegeten worden.

Brandharen

De rupsjes hebben al wel haren maar nog niet de brandharen die overlast kunnen veroorzaken. Deze krijgen ze bij een normaal verloop van de temperatuur pas rond half mei. Dat is ook het moment waarop ze de karakteristieke nesten gaan vormen. Pas dan zullen de eikenprocessierupsen voor het publiek zichtbaar worden.

Foto Silvia Hellingman

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

Reageer op dit artikel

avatar