Eerste scholen leggen Gezond Schoolplein aan

In januari starten 22 scholen met de realisatie van een Gezond Schoolplein. Partijen als Jantje Beton, IVN en RIVM Centrum Gezond Leven slaan hiervoor de handen ineen.

In de periode 2014- 2016 realiseren in totaal zeventig scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs een Gezond Schoolplein. Deze scholen hebben een belangrijke voorbeeldfunctie voor alle scholen in Nederland.

Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur.

Groene omgeving
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): „Kinderen en jongeren brengen veel tijd door op schoolpleinen, tijdens en na schooltijd. Door schoolpleinen slim in te richten en te gebruiken, bieden we kinderen een uitdagende, groene en rookvrije omgeving om te spelen en te sporten. Goed voor de gezondheid en goed voor de sfeer op de school.”

De komende jaren is 5 miljoen euro beschikbaar om zeventig schoolpleinen om te bouwen tot een Gezond Schoolplein. Een Gezond Schoolplein bevat groene elementen die een positieve invloed hebben op de zintuigen, motoriek, creativiteit en het concentratie- en denkvermogen.

Aanvraag
Medio maart 2014 kunnen alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een aanvraag indienen via Gezondeschool.nl/schoolpleinen. Uit de inschrijvingen worden achtenveertig scholen geselecteerd die in de periode 2014 – 2016 een Gezond Schoolplein realiseren.