Eikenprocessierups naar verwachting vroeg dit jaar

Als de huidige temperatuurontwikkeling doorzet, dan komen de eerste eikenprocessierupsen mogelijk al in de eerste week van april uit hun ei. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups vandaag op de website natuurbericht.nl.

Volgens de website zullen de eerste eiken naar verwachting ook eerder hun bladeren ontplooien, zal er al snel voldoende voedsel zijn voor de jonge rupsjes. De preventieve bespuitingen zullen dit jaar eerder plaats moeten vinden dan voorgaande jaren. Hierop zullen gemeenten tijdig moeten anticiperen; zij moeten dan ook rekening houden met de inzet van nematoden vanaf de tweede helft van april en de biologische bestrijding vanaf de laatste week van april.

Ei-overwinteraars
Warme winters zijn niet per definitie gunstig voor veel insecten, zeker niet als de winter nat is. Ei-overwinteraars hebben over het algemeen minder last van dit soort winters dan insecten die als rups, pop of vlinder overwinteren.
De afgelopen winter was uitzonderlijk zacht maar ook aan de droge kant. Uit onderzoek van eitjes die op verschillende plaatsen zijn verzameld blijkt dan ook dat de larven die eruit komen een gezonde indruk maken.