Diverse tools om echte meeldauw te beheersen

  De schimmel echte meeldauw is een lastige. Het komt voor in veel gewassen, zowel binnen als buiten. Daarnaast zijn er veel soorten en biotypen van de schimmel. Toch lukt het nog wel om hem te beheersen.

  De aanpak van de schimmel is maatwerk, bleek ook vorige week in een webinar van Glastuinbouw Nederland over echte meeldauw. Hierin deelden deskundigen verschillende inzichten en tools om het te beheersen. Veel middelen en mogelijkheden ter beheersing van deze schimmel kwamen aan bod. Het aantal groene en chemische middelen tegen echte meeldauw is nog behoorlijk groot en divers, bleek uit meerdere presentaties. Jeannette Vriend van Glastuinbouw Nederland benoemde bijna dertig middelen, maar benadrukte tevens dat de telers er zuinig op moeten zijn. Maar ook nuttig in de aanpak van de schimmel zijn bijvoorbeeld sensoren om het kasklimaat scherper in de gaten te houden. Peter Lansbergen van kwekerij Porta Nova: „Je moet kort op de bal zitten en pleksgewijs met de juiste middelen bestrijden.”

  echte meeldauw
  Echte meeldauw, of ‘het wit’, kan toeslaan in heel veel gewassen. Er zijn nog relatief veel spuitmiddelen, ook groene, ter bestrijding van de schimmel. Maar de aanpak vraagt meer dan een middel en een toepassing. (Foto: Joef Sleegers)

  Benieuwd naar deze en andere tools tegen echte meeldauw? En welke soorten op welke gewassen voorkomen? Lees het in het nieuwe nummer van Vakblad voor de Bloemisterij. Editie 46 is deze vrijdag uit, maar abonnees van het digitale magazine kunnen het nu al lezen op mijnbloemisterij.nl.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties