Essenprachtkever was voor ontdekking al jaren in Amerika

De Aziatische essenprachtkever was minstens tien jaar in Amerika aanwezig, voordat deze in 2002 voor het eerst werd geïdentificeerd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Michigan State University.

Voor het onderzoek waren jaarringen van meer dan duizend essen bestudeerd. Deze bomen groeiden verspreid in het zuidoosten van Michigan en waren aangetast door Agrilus planipennis. Het is de eerste keer in Amerika dat de verspreiding van een schadelijk organisme op deze manier is getraceerd tot de bron.

Enkele essen bleken al in 1997 te zijn aangetast door essenprachtkevers. Omdat het verschillende jaren duurt voordat een keverpopulatie groot genoeg is om essen te doden, concludeerden de onderzoekers dat de kever zich al sinds 1992 of nog eerder verspreidde.

Volgens de Amerikaanse overheid is Agrilus planipennis hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd via verpakkingsmateriaal van essenhout uit Azië. Het ging ook hoogstwaarschijnlijk om een paar levende kevers. Inmiddels heeft de kever al miljoenen essen gedood in diverse delen van Noord-Amerika.

Uit eerder Amerikaans onderzoek bleek dat de meeste infecties beginnen doordat mensen aangetaste essen (zowel plantmateriaal als dood hout) verplaatsen naar gebieden zonder aantastingen. Om het publiek hierop alert te maken, wordt in Amerika jaarlijks rond mei-juni, tijdens de vlucht van de kever, Emerald Ash Borer Awareness Week gehouden.

Agrilus planipennis is nog nooit in de EU aangetroffen, maar enkele jaren geleden al wel in Moskou.

Bron: De Boomkwekerij