Europese boom van het jaar staat in Tsjechië

De Europese boom van het jaar 2020 is de ’Bewaker van het gezonken dorp’ een Pinus sylvestris in Tsjechië. Dat maakte de organisatie gisteren online bekend. In verband met het Corona virus was de bijeenkomst in Brussel afgelast. In totaal dongen 16 bomen mee naar de titel. De winnaar kreeg 47.226 stemmen.

De winnende boom staat op een smalle rotsachtige strook land in een stuwmeer en zou al 350 jaar oud zijn. De ’Chudobínská-den’ is vernoemd naar het ondergelopen dorp Chudobín, dat werd opgeofferd voor de bouw van het stuwmeer.

Europese boom van het jaar

Volgens een lokale legende speelt de duivel ’s nachts onder de boom voor de inwoners van het gezonken dorp. Veel waarschijnlijker is dat de lokale bevolking ’s-nachts de sterke wind hoort die vaak door de Svratka-vallei waait.

De tweede plaats

De tweede plaats ging met 28.060 stemmen naar de Ginkgo van Duravar. De mensen in de stad noemen de boom ook wel Adam, een vrouwelijke Ginkgo verderop noemen ze Eva. De enorme Ginkgo zou 242 jaar oud zijn.

De derde plaats

De derde plaats was met 27.411 stemmen voor de ’Eenzame populier’ in het dorp Har-Buluk in het Russische Kalmukkië. Een indrukwekkende Populus laurifolia van 103 jaar.  Het is in de uitgestrekte steppe, voor zover het oog reikt, de enige boom.

Volgens de legende werd deze populier in het begin van de 20e eeuw geplant door een boeddhistische monnik. Hij bracht de zaden mee uit Tibet, waar hij op bedevaart was geweest. De zaden nam hij mee in zijn wandelstok. Hij begroef de zaden uiteindelijk op het hoogste punt van een heuvel in de uitgestrekte steppe.

Nederlandse inzending

De Nederlandse inzending voor de Europese boom van het jaar verkiezing was ’De Heksenboom’ op landgoed Ten Vorsel in Bladel. Bij deze beuk hoort de legende van Zwarte Kaat. Zwarte Kaat was een vrouw met ravezwart haar en een haviksneus die eind 16e eeuw een roversbende leidde, zo gaat het verhaal althans. Door velen werd zij aangezien voor een heks. Ze kwam uiteindelijk op het schavot ’krijsend’ door onthoofding aan haar einde.

Europese boom van het jaar

Zwarte Kaat werd op de hei begraven en een struik markeerde haar graf. Die struik groeide uit tot de heksenboom. En zoals het in een goede legende hoort, kun je haar als het stil is in het bos in de verte nog horen krijsen…

Wat er waar is van het verhaal is uiteraard de vraag. De Heksenboom is waarschijnlijk rond 1890 geplant, zo’n 300 jaar na het begraven van Zwarte Kaat. De heksenboom kreeg 18.420 stemmen en eindigde daarmee op de 4e plaats.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties