Exoten-tolerantie

De pleuris is uitgebroken bij verschillende gemeenten: ze worstelen met exotische types in de natuur. Nederland is Nederland niet meer wat het dieren- en plantenleven betreft. Je zou dat ook kunnen uitleggen als een mooie afspiegeling van de Nederlandse maatschappij maar nee: verschillende gemeenten gaan de strijd aan. Veel exoten verdringen namelijk inheemse soorten! Laat Wilders er geen lucht van krijgen.

Als groot voorbeeld wordt genoemd de Japanse duizendknoop. Deze plant werd ooit naar het Westen gehaald als decoratieve tuinplant. Maar de duizendknoop maakt meterslange uitlopers. Die bleven dus niet alleen in tuinen staan, maar sloegen hun vleugels uit tot ver buiten de tuingrenzen. Hele wallen staan ervan in de Nederlandse natuur. En dat mag niet! Gemeenten als Waalre en Valkenswaard hebben nu meldpunten waar de exoten kunnen worden aangegeven. De duizendknoop wortelt mijlenver en metersdiep. De gemeente Amersfoort besloot rigoureus te gaan maaien en uitgraven, maar een voorzichtige berekening maakte duidelijk dat de kosten al snel in de miljoenen zouden gaan lopen. Ze krabben zich nu nog even achter de oren.

Hoveniers moeten dus oppassen met de toepassing van tuinplanten. Weet wat u uw land aan doet! Nu is het hele arsenaal tuinplanten behoorlijk exotisch. Aan de discussie lijkt toch een voorkeursbehandeling ten grondslag te liggen. Hele bosranden staan vol met rododendrons, beslist uitheems, maar geen haan die ernaar kraait. Want ja: die planten bloeien zo mooi.

Waarschijnlijk is de opmars van exoten in de natuur niet te stuiten. Gelukkig helpt Moeder Natuur regelmatig een handje en leggen vele halfzachte exoten, die de Nederlandse natuur zijn binnen gedrongen, het loodje. Nee, als het om de acceptatie van uitheemse planten gaat, heeft Nederland nog een lange weg te gaan.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter vanden Bos
Peter vanden Bos
4 jaren geleden

Eindelijk een ander geluid ten aanzien van invasieve exoten…….