‘Experimenteer meer met openbaar groen’

Gemeenten moeten meer experimenteren met openbaar groen. Dat zei Remco Valk, directeur van Van Helvoirt Groenprojecten, donderdag 18 juni tijdens de deelnemersbijeenkomst van GrootGroenPlus in Zundert.

Diverse partijen gingen tijdens de deelnemersbijeenkomst van GrootGroenPlus met elkaar in discussie over de kansen voor het ontwikkelen van concepten voor het openbaar groen. Kansen zijn er vooral op het gebied van het ontzorgen van gemeenten.

Remco Valk van Van Helvoirt Groenprojecten noemde met name risicobeheersing als een belangrijk thema voor het ontwikkelen van concepten. Een van de problemen waar partijen volgens hem tegenaan lopen is het ontbreken van de mogelijkheid om te experimenteren in het openbaar groen.

Pilots
„Het zou mooi zijn als gemeenten 5 tot 10% budget zouden reserveren voor pilots waarin de gemeenten zelf participeren. Zonder te experimenteren, kan je ook niets ontwikkelen”, aldus Valk.

Wolfgang Holz, landschapsarchitect bij gemeente Helmond, zag diverse mogelijkheden voor concepten op de markt voor openbaar groen. „In onze gemeente kijken we bijvoorbeeld hoe we een strook van 70 cm voor rijtjeshuizen kunnen vergroenen. Kwekers zouden hier middels concepten op in kunnen spelen.”

Bron: De Boomkwekerij