Extreem veel wantsen

Er zijn dit jaar extreem veel wantsen, zo meldt Biocontrole Onderzoek en Advies op Natuurbericht.nl. Zoveel dat ze zelfs overlast veroorzaken, met name de kleine berkenwants Kleidocerys resedae.

Door de zachte winter is het een goed jaar voor wantsen. De kleine berkenwants, die normaal gesproken pas in de herfst zwermt, komt daardoor nu al zo massaal voor dat er op veel plekken sprake is van overlast. De hele omgeving van berkenbomen is soms bezaaid met de uitzwermende beestjes die een onaangename geur kunnen verspreiden, vooral als ze beschadigd worden.

Kleine berkenwantsen zijn tot ongeveer een halve centimeter groot en afhankelijk van de leeftijd, groen tot roodbruin van kleur. Ze worden wel aangezien voor teken, maar zijn voor de volksgezondheid volkomen ongevaarlijk.

In enkele gevallen worden de wantsen bestreden, maar ook zonder bestrijding zal deze plaag vanzelf over gaan. De verwachting is wel dat dit nog enkele weken duurt omdat veel nimfen zich nog in de boom begeven en nog moeten uitzwermen. Het advies is dan ook om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Intussen doen veel dieren, zoals larven van gaasvliegen en spreeuwen, zich tegoed aan de overdaad aan wantsen.

Foto’s Sanja 565658, Sarefo en Silvia Hellingman

Kijk hier voor meer informatie