Floron lanceert app voor registreren wilde planten

Floron heeft de app PlantObs gelanceerd voor het registreren van waarnemingen van wilde planten. Met deze app kunnen floristen planten direct in het veld digitaal invoeren.

Al sinds 1900 worden wilde planten nauwgezet in kaart gebracht door op één of meer dagen een vierkante kilometer uit te kammen en alle gevonden plantensoorten te noteren. Elk jaar worden zo’n 1000 vierkante kilometers onderzocht, vooral door vrijwilligers.

Traditioneel worden hiervoor streeplijsten gebruikt: papieren lijsten waarop de plantennamen voorgedrukt staan. De gegevens worden daarna digitaal ingevoerd en per lijst gegroepeerd bewaard.

Nauwkeurig registreren
De Android-app sluit naadloos aan op de standaarden die Floron hanteert voor het registreren van natuurwaarnemingen: het bundelen van gegevens in lijsten, het registreren van de bezoekduur en het aantal waarnemers dat samen op pad gaat, en het gebruik van de Floron-aantalsklassen.

Voordeel ten opzichte van de papieren lijsten is dat elke waarneming wordt vastgelegd op een paar meter nauwkeurig en dat van elke soort meerdere waarnemingen kunnen worden vastgelegd.

Behalve het snel digitaal invoeren in het veld heeft de app nog meer voordelen. Na afloop van het veldwerk worden de gegevens met een druk op de knop verzonden naar Verspreidingsatlas.nl, waar de waarnemingenlijst eventueel verder aangevuld en bewerkt kan worden.