Galmug in Britse Agapanthus breidt uit

Een nog vrij onbekende galmug tast steeds meer Agapanthus aan in Britse tuinen. Dat meldt de Royal Horticultural Society (RHS) op haar website.

De RHS ontdekte vorig jaar de eerste aantasting, in het Zuid-Engelse Surrey. Inmiddels heeft het insect zich volgens de organisatie gevestigd in andere delen van Zuid-Engeland.

De mug veroorzaakt misvormingen en verkleuringen van de bloemknoppen. De ernst van de aantasting kan variëren van het niet uitkomen van een of enkele bloemknoppen tot het ineenstorten van het hele bloemhoofd.

Agapanthusspecifiek
Volgens de RHS is de galmug die specifiek Agapanthus aantast, niet eerder beschreven in het Verenigd Koninkrijk (VK), en ook niet in het buitenland. De organisatie vermoedt wel dat de galmug al minstens twee jaar aanwezig is in het VK.

Omdat er nog maar weinig bekend is over de biologie en de levenscyclus, roept de RHS Britse tuiniers op om mee te helpen met het verzamelen van kennis over het insect. Verdachte bloemhoofden kunnen ze opsturen naar entomologen bij RHS Garden Wisley.

Beeld RHS, Victorrocha