Gebruiksverbod voor professionals per 1 november uitgebreid

  Het gebruiksverbod voor professionals, dat op 31 maart 2016 is ingegaan voor verhardingen, is met ingang van dinsdag 1 november uitgebreid naar niet-verhardingen. In principe mogen hoveniers en groenvoorzieners vanaf deze datum geen gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken.

  Er is veel te doen geweest over het gebruiksverbod voor professionals, en veel over gezegd en geschreven, maar met ingang van 1 november is het een feit en mogen groenprofessionals geen gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken.

  Uitzonderingen

  In de praktijk zijn er echter nog diverse uitzonderingen op het gebruiksverbod. In situaties waar de veiligheid in het geding is – denk aan petrochemische installaties of defensieterrein – mogen nog onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

  Een andere belangrijke uitzonderingen zijn die gevallen waarin flora of fauna een plaag vormen of een gevaar voor de gezondheid, denk aan de eikenprocessierups of invasieve exoten als Japanse duizendknoop.

  Ook op sport- en recreatieterreinen mag voorlopig nog gebruik worden gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. In 2020 wordt opnieuw bekeken of deze uitzondering behouden blijft.

  Tuin en Landschap 22

  In Tuin en Landschap 22 wordt uitgebreid ingegaan op het gebruiksverbod en hoe gemeenten en groenbedrijven hiermee omgaan. Ook worden nieuwe methoden van onkruidbestrijding, onder meer met straalmotoren en schuim, onder de loep genomen en worden niet-chemische methoden om Japanse duizendknoop te bestrijden bekeken. Het nieuwe nummer van Tuin en Landschap is vanaf donderdag verkrijgbaar.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties