‘Geef burger zeggenschap over groenvoorziening’

De PvdA wil dat buurtbewoners meer zeggenschap krijgen over zaken als groenvoorziening en vuilnisophaal. In een aantal gemeenten zou daarom moeten worden geëxperimenteerd met buurtrechten. Dat schrijft PvdA-Kamerlid Grace Tanamal.

„Goede buurtinitiatieven en actieve buurtbewoners die wat van hun buurt willen maken lopen nog te vaak vast in bureaucratie en onnodige regels. Dat is doodzonde”, schrijft Tanamal op de website van de PvdA.

Door burgers zogenoemde buurtrechten te geven, wil de PvdA mensen meer zeggenschap geven over hun buurt. „Hierdoor krijgen bewoners de mogelijkheid om mee te beslissen over bijvoorbeeld het beheer van het buurthuis, de groenvoorziening of het tegengaan van vervuiling.”

Buurtplan
Ook krijgen zij het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen maatschappelijk land- of vastgoed, voordat het in de vrije verkoop en verhuur terechtkomt.

Daarnaast krijgen bewoners het recht om een buurtplan te maken. Daarin kunnen zij hun ideeën over de inrichting en vormgeving van hun wijk schrijven.

De PvdA wil dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een aantal gemeenten aanwijst om met buurtrechten te experimenteren.