’Geen klassieke Floriade in Almere’

  De Floriade 2022 in Almere moet geen klassieke wereldtuinbouwtentoonstelling worden, maar ook ’cross overs’ maken met aanpalende sectoren zoals de topsector Water. Dat concludeert oud-landbouwminister Cees Veerman in zijn verkenningsrapport Floriade 2022, dat hij op 22 mei presenteerde.

  Veerman onderzocht het afgelopen jaar, in opdracht van de gemeente Almere, hoe de Floriade 2022 succesvol kan worden. Volgens hem moet de Floriade breder getrokken worden dan tuinbouw. Hij denkt daarbij aan een reeks sectoren waarmee ’cross overs’ gemaakt kunnen worden, zoals: metropolitane landbouw, stedenbouwkundige ontwerpen, logistiek, waterbouw en -techniek, ict, voedingsmiddelentechnologie, gezondheidszorg, handel, voedingsmiddelenindustrie, horeca, high tech en energieproductie.

  Tuinbouwbedrijfsleven

  Wel maakt Veerman zich zorgen over de betrokkenheid van het tuinbouwbedrijfsleven bij de Floriade. „Door de herschikking van de belangenbehartiging, de in sommige sectoren van de tuinbouw zorgelijke economische ontwikkeling als ook de ontmanteling van de productschappen is de belangstelling en de bereidheid om zich nu reeds aan de Floriade 2022 te verbinden in concrete afspraken nog zorgwekkend laag.”

  Daarom adviseert Veerman om snel een ’tuinbouwzaakgelastigde’ te zoeken. Dit moet iemand zijn „die zijn wortels heeft in de sector, de smaakmakers en de bestuurders kent, vertrouwd is met de belangrijkste organisaties, vertrouwd wordt door het bedrijfsleven en gevoel heeft voor aanpalende sectoren”.

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij