‘Geen onkruidbestrijding maar onkruidbeheersing’

We moeten niet langer spreken van onkruidbestrijding maar van onkruidbeheersing. Dit stelde Wim Roelofs van de gemeente Doesburg tijdens een door Cumela georganiseerde ontbijtsessie op GroenTechniek Holland.

De bijeenkomst over onkruidbestrijding op verhardingen trok ruim honderd deelnemers.

Roelofs gaf een presentatie over ontwerpoplossingen om onkruid te voorkomen. Want nog altijd passen gemeenten te veel kleine formaten toe zonder voegvullingen. Ook worden er te veel obstakels in de verharding geplaatst en vierkante tegels gebruikt om rondingen te maken. En daarmee creëren gemeenten forse beheerproblemen qua onkruid. Met name nu het verbod op chemische middelen met rasse schreden dichterbij komt.

Meer onkruid dogen
Behalve dat dit soort knelpunten in een veel vroeger stadium voorkomen dienen te worden door met de ontwerper aan tafel te zitten – ‘blijkbaar hebben de ontwerper en beheerder elkaar nog altijd niet gevonden’ – is het opstellen van een leidraad inrichting openbare ruimte door gemeenten cruciaal. Daarmee worden beheerproblemen al in een vroeg stadium getackeld. „Maar’’, zo stelt Roelofs „we kunnen inmiddels beter van onkruidbeheersing spreken in plaats van bestrijding.’’ Omdat op sommige locaties al meer onkruid gedoogd wordt en wellicht dienen andere plekken zich daar ook voor.

Eric Pladdet van adviesbureau GreenEngineers in Lunteren hield een pleidooi voor een integraal contract en hamerde er vooral op dat het essentieel is dat onkruid bestrijden, vegen en het schoonhouden van kolken in hetzelfde contract zijn opgenomen. Omdat daarmee de aannemer door een efficiëntere afstemming veel goedkoper kan werken en de verharding schoner blijft.

‘Maak een keuze’
Volgens Pladdet is het tijd dat gemeenten en aannemers een keuze voor een alternatieve bestrijdingsmethode gaan maken. „De tijd van experimenteren is voorbij, laat u informeren door de fabrikanten en leveranciers.’’ Volgens hem is het belangrijk dat de aannemer zich niet beperkt tot één methode, ook dienen gemeenten niet slechts één methode dwingend voor te schrijven. „Omdat inmiddels gebleken is dat het met één bestrijdingsmethode lastig is om een continu kwaliteitsbeeld te behouden.’’

Na de twee sprekers konden de deelnemers zich laten voorlichten door diverse leveranciers van alternatieve onkruidbestrijdingsmethodes. Demonstraties waren er van Wave weed control, Meclean, Jean Heybroek, Lankhaar Techniek, HOAF Infrared Technology en WeedControl.

HOAF demonstreerde de GreenSteam waarmee onkruid op moeilijk bereikbare plekken door middel van stomen bestreden kan worden.

Wave Weed Control combineert heet water met de sensorgestuurde techniek van Weed-it, waardoor alleen het onkruid wordt natgemaakt.