Geen sloop maar vergroening voor Rotterdamse parkeergarage

Twee jaar geleden stond de vervallen parkeergarage van het Rotterdamse Weenapoint op de nominatie om gesloopt te worden. In opdracht van de Maarsen Groep ontwikkelde Van Mourik Architecten uit Den Haag een duurzaam garage-renovatieplan als onderdeel van het aangrenzende, prestigieuze nieuwbouwproject First Rotterdam, pal tegenover het Centraal Station.

Het resultaat is een parkeergarage die geheel omarmd wordt door levend groen. Het aangrenzende binnenplein is eveneens geheel op de schop genomen. Er is een fraaie parktuin aangelegd met ruime wandelpaden, stalen luifels en hekwerken, veel gazon en siergrassen.

Groene gevel

De groene gevel werd gecreëerd met het Wallplanter-systeem van Mobilane uit Leersum. De 650 kant-en-klaarhagen van 180 en 220 cm hoog zijn in Bergschenhoek op maat geknipt en opgeplant in 224 geïsoleerde bakken van aluminium (390 x 50 x 50 cm) die met een kraan aan de garagegevel zijn bevestigd.

Irrigatiesysteem

Een draagconstructie van in totaal 50 ton staal en roestvaste spandraden zorgen dat de hagen op hun plaats blijven. Bij de wortels bevinden zich sensoren die permanent informatie verzenden naar een computergestuurd irrigatiesysteem dat gedeeltelijk met hemelwater werkt en de beplanting voorziet van de juiste voedingsstoffen.