Gemeenten zetten meer in op natuurlijke bestrijding epr

Gemeenten zetten steeds meer in op natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups (epr). Het aantal gemeenten dat de voorkeur geeft aan het wegzuigen van de nesten daalt juist. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek onder de Nederlandse gemeenten.

De NOS vroeg de gemeenten hoe zij de bestrijding dit jaar hadden aangepakt en hoe ze dat volgend jaar willen doen. Van de 355 gemeenten reageerden er 200, waarvan 182 gemeenten aangaven last te hebben van de eikenprocessierups.

Het opvallendste resultaat is de verschuiving van wegzuigen naar natuurlijke bestrijding. Dat wil zeggen het geschikt maken van de omgeving voor natuurlijke vijanden van de epr. Dat kan bijvoorbeeld door het ophangen van nestkastjes voor mezen of vleermuizen. Ook het inzaaien van bloemenmengsels waardoor gaas- en sluipvliegen een geschikte habitat vinden is een methode.

Van zuigen naar ecologie

Afgelopen jaar gaven nog 65 gemeenten de voorkeur aan wegzuigen. In de plannen voor komend jaar zijn dat er nog maar 39. Tegelijkertijd stijgt het aantal gemeenten dat liever inzet op natuurlijke vijanden stijgt van 12 naar 38. Het aantal gemeenten dat de voorkeur geeft aan preventieve bestrijding (bacteriepreparaten of nematoden) blijft stabiel op 60.

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek was dat ruim de helft (92 van de 182) van de gemeenten overweegt om het bomenbestand om te vormen naar een lager aandeel eiken.

Pilots

De toenemende populariteit van de bestrijding met natuurlijke vijanden heeft vermoedelijk te maken met enkele pilots die er met deze methode zijn geweest. In de gemeente Westerveld bijvoorbeeldis een proef gedaan met het ophangen van nestkastjes en zakjes met (larven van) gaasvliegen en het inzaaien van bermen met bloeiende kruiden. Het resultaat was volgens de onderzoekers een sterke daling van het aantal en de grootte van de nesten ten opzichte van een controlelocatie.

De NOS vroeg naar de intenties voor komend jaar. De vraag die hiermee nog niet beantwoord kan worden is wat er in de praktijk zal gebeuren. Hoewel de bestrijding met natuurlijke vijanden misschien de ’mooiste’ oplossing is, blijft het vooralsnog de vraag of deze methode (overal) afdoende werkt. Het sturen op natuurlijke vijanden staat nog in de kinderschoenen. Het kan daardoor goed zijn dat bij overlast voorlopig alsnog de epr-zuiger zal worden ingezet.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties