Gemiste kans

  Tja, ‘t is het einde van het jaar en dan ga je terugkijken: wat heeft het jaar allemaal gebracht? We maakten een aantal prachtige tuinen waar we vreselijk trots op zijn. We moesten afscheid nemen van een collega en verwelkomden een nieuwe medewerker. We werden verrast door de storm begin juni die een paar van ‘onze’ tuinen verruïneerde. We rooiden veel Buxus en plantten er Ilex voor in de plaats. En we wisten ons geen raad toen het leek alsof we nergens meer met overtollige grond naartoe konden.

  Zonder al te negatief te willen zijn zie ik 2019 toch vooral als een gemiste kans. Ik was namelijk van plan om er in zakelijk opzicht een ongelooflijk topjaar van te gaan maken. De orderportefeuille puilde uit, we hadden er allemaal zin in, het ontbrak maar aan één factor: handjes om het werk uit te voeren. De krapte op de arbeidsmarkt zoals die op dit moment is, heb ik in mijn meer dan 25 jaar oude groene carrière nog nooit meegemaakt. En dus was ik dit jaar vooral bezig met het zoeken naar mogelijk nieuwe werknemers en het rustig houden van mijn klanten: „Nog even geduld alstublieft, we komen er aan!”

  Ik weet dat collega-bedrijven met hetzelfde probleem kampen. Ik zie collega’s aan het werk gaan met Portugezen, Polen en Ieren. Ik hoor kwekers vertellen: „Elke hovenier die hier komt, vraagt of ik wellicht nog medewerkers weet.” Van school komen nauwelijks nieuwe vakkrachten. Zij-instromers lijken nu de beste oplossing. Ook ik heb sinds twee jaar een omgeschoolde bouwvakker aan het werk. Volgens mij verdwijnen veel goede hoveniers richting de sociale werkvoorzieningen om daar leiding te geven. De salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden lijken daar erg goed te zijn: da’s natuurlijk ook makkelijk uitloven als de jaarlijkse tekorten toch door de overheid worden aangevuld.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Roos
  Roos
  2 jaren geleden

  Ik zal misschien verkeerd zoeken maar online is er geen platform waarop ik groene vacatures kan vinden. Geen andere dan via uitzendbureau ’s waarop alleen naar jonge jongens wordt gezocht voor het grote en harde werk. Zelf ben ik een vrouw van 50 en wil tekenen en onderhoud doen. Dan blijft naar mijn idee alleen over om voor mezelf te beginnen.