Geuze

Heeft u zondag naar Zomergasten gekeken? Landschapsarchitect Adriaan Geuze brak daar een lans voor grote projecten, zoals de verdubbeling van Nederland in de Noordzee, nieuw land waar een toekomst voor moet worden bedacht.

Ook nam hij stelling tegen wat hij noemt de „schaamteloze lelijkheid” van het Nederlandse cultuurlandschap, met als dieptepunt de strook Leiderdorp langs de A4 waar billboards, fastfoodrestaurants en woonboulevards de boventoon voeren.

Maar ik wilde inzoomen op een ander aspect dat tijdens de drie uur lange tv-uitzending aan bod kwam. Geuze stelt dat je als landschapsarchitect wel invloed hebt, maar geen controle. „Als landschapsarchitect maak je de eerste lijnen in het landschap, daarna komt de samenleving en wordt alles ingevuld en veranderd.”

Geuze heeft hier geen moeite mee, hij wil juist dat de gebruiker van de openbare ruimte zelf invulling geeft aan wat de architect heeft gecreëerd. „Ik vind dat wij als ontwerpers plekken moeten maken waarvan de gebruiker denkt: Hé, wat is dat, wat zou ik hier kunnen doen? Die je zelf betekenis zou kunnen geven. Die jij ziet als voetbalplek, en ik als fietspad.”

Dat is natuurlijk vloeken in de Nederlandse inrichtingskerk, waar alle functies zoveel mogelijk van elkaar worden gescheiden: voetgangers op het voetpad, fietsers op het fietspad, skaters op de skatebaan.

Dat het ook anders kan, bewijst een van de meest prestigieuze projecten van Geuze’s architectenbureau West 8, Madrid Rio. Dit 13 km lange park loopt dwars door Madrid en is grotendeels aangelegd op een ondertunnelde vierbaansweg.

De paden die door het park lopen, worden zowel door fietsers, voetgangers als skaters gebruikt. Omdat ze van elkaar weten dat ze van hetzelfde pad gebruikmaken, houden ze ook rekening met elkaar.

Kom daar in Nederland maar eens om.

Kijk voor meer informatie over de uitzending op de website van West 8

Foto’s: Ralph Mens