Gewasbeschermingsregels slechter nageleefd

  Slechts 67% leeft wet-en regelgeving na bij toepassen gewasbeschermingsmiddelen in de open teelten in 2019. Dat is 15% minder dan vier jaar daarvoor. Onduidelijkheid van de regels en onvoldoende kennis van de regelgeving worden als reden hiervoor aangevoerd, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

  Uit het onderzoek komt naar voren dat de kennis van de inhoud van de regels onder de respondenten laag is. Daarnaast geven de respondenten aan dat ze de regels vaak als onduidelijk en soms als onrechtvaardig ervaren. Wanneer wordt gekeken naar de invloed van de sociale omgeving op de naleving komt naar voren dat de invloed van collega’s en afnemers groter is dan de persoonlijke omgeving. Een deel van de respondenten geeft aan te twijfelen of de benodigde investeringen om aan de wet- en regelgeving te voldoen het waard zijn. Dit omdat de ervaring leert dat de regels vaak veranderen.

  NVWA zal meer duidelijkheid gaan geven over driftreducerende eisen en wil daarbij in de toekomst meer duiding gaan geven over de regels. Ook zal er worden gekeken naar onduidelijkheden of eventuele tegenstrijdigheden in de regelgeving.

  Foto: NVWA

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties