Ginkel Groep gaat museumtuin Naturalis aanleggen

De Koninklijke Ginkel Groep gaat het ontwerp en de inrichting verzorgen voor de nieuwe museumtuin van Naturalis in Leiden.

De museumtuin gaat een openbaar toegankelijk onderdeel vormen van het museum dat tevens wordt vernieuwd. In deze tuin wil Naturalis de evolutie van planten inzichtelijk maken en een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten een plek bieden.

Museumbeleving
De levende tuin draagt vanaf de heropening in hoge mate bij aan de museumbeleving. Er worden diverse objecten aan de inrichting toegevoegd die een extra museumbeleving moeten stimuleren, waaronder bijzondere speelplekken zoals een speelboom, klimdinoskelet en mammoetschommels.

Het team dat voor deze opdracht geselecteerd is, werkt onder verantwoordelijkheid van de Koninklijke Ginkel Groep. Het ontwerp is van H+N+S Landschapsarchitecten uit Amersfoort. Verder is Rots Maatwerk aangesloten voor de uitwerking van de objecten.

Bijzondere tuin
In de ruim 7.000 m2 beschikbare ruimte moet een groot aantal functies een plek krijgen. Door het aanbrengen van een tweede maaiveld over bijna het gehele terrein is optimaal gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte en wordt elke vierkante meter dubbel ingezet.

De parkeerfaciliteiten worden gesitueerd op het maaiveld, daar bovenop wordt een volledige tuin gerealiseerd waar de bezoeker in een groene oase kan ronddwalen. De opening van de nieuwbouw en de tuin staat gepland voor 2018.

Een van de speelelementen in de nieuwe tuin.

Plattegrond van de museumtuin bij Naturalis.