‘Green Deal particulier gebruik nauwelijks nageleefd’

Het is professionele groenvoorzieners en hoveniers al lang een doorn in het oog; de rechtsongelijkheid ten aanzien van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ten opzichte van de particulier die – zonder kennis van zaken – wel onkruidbestrijdingsmiddelen in zijn tuin mag gebruiken. Nu blijkt ook dat de afspraken gemaakt in een Green Deal nauwelijks worden nageleefd door tuincentra.

Aanvankelijk zou, tegelijk met het gebruiksverbod voor professionals, ook een gebruiksverbod voor particulieren worden ingevoerd. Dit bleek echter juridisch niet haalbaar. Daarom is in 2017 de Green Deal ‘Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’ in het leven geroepen door onder andere Tuinbranche Nederland.

Consumenten voorlichten

In de Green Deal werd afgesproken dat tuincentra consumenten zouden voorlichten over verantwoord gebruik van met name onkruidbestrijdingsmiddelen. Enerzijds zou dit gebeuren via foldermateriaal, anderzijds via adviezen door getraind personeel. Doel van de Green Deal was om de hoeveelheid gebruikte middelen door particulieren te verkleinen.

Uit onderzoek, uitgevoerd door ecologische vereniging Velt, blijkt nu dat in de praktijk weinig terecht komt van de afspraken die gemaakt zijn in de Green Deal met de overheid. Slechts 3 van de 21 bezochte tuincentra voldoet min of meer aan de afspraak om eerst alternatieven aan te dragen, en daarna consumenten te adviseren over veilig gebruik van herbiciden.

Herbicide aangeraden

Ook als een gespecialiseerde medewerker aanwezig is om advies te geven, wordt in 81% van de gevallen meteen een herbicide aangeraden. In 38% van de gevallen worden  alternatieven voor herbiciden geadviseerd, soms na doorvragen van de klant. Ook de advisering over veilig gebruik is onder de maat. In 65% van de gevallen worden beschermende maatregelen geadviseerd, vaak ook weer nadat de klant er zelf naar vroeg.

De conclusie van Velt is dat de goede voornemens uit de Green Deal onvoldoende worden omgezet in goede praktijken. Grote knelpunt is daarbij het advies aan de klant in het tuincentrum. Bijna altijd krijgt de klant ‘spuiten’ te horen, wanneer gevraagd wordt hoe onkruid aan te pakken.

De Green Deal loopt nog tot 2020. In het najaar van 2019 worden de afspraken door de betrokken partijen geëvalueerd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties