Greenpeace: ‘Sierplanten vol bestrijdingsmiddelen’

Sierplanten die in tuincentra worden verkocht, zitten vaak vol bestrijdingsmiddelen die zeer schadelijk zijn voor bijen. Dat stelt Greenpeace in een onderzoeksrapport dat deze week is verschenen.

Uit het onderzoek van Greenpeace zou blijken dat gemiddeld zeven pesticiden per plant worden aangetroffen. Hierbij zitten ook middelen die verboden zijn. Volgens de milieuorganisatie zetten mensen zo hun tuin vol planten en bloemen die middelen bevatten die schadelijk zijn voor bijen.

Voor het onderzoek kocht Greenpeace 69 planten, bollen en heesters van 31 verschillende soorten in de tuincentra met het grootste marktaandeel in Nederland: Intratuin, Groenrijk en Boerenbond/Welkoop. Greenpeace kocht met name populaire tuinplanten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels.

In een gespecialiseerd laboratorium zijn de bollen en planten getest op bestrijdingsmiddelen. Slechts één monster bevatte geen giftige stoffen. Op 69 monsters werden 505 pesticiden aangetroffen, een gemiddelde van meer dan 7 pesticiden per plant.

Petitie
Greenpeace start een petitiecampagne waarin Intratuin wordt opgeroepen uitsluitend bloemen en planten te verkopen die niet met schadelijke pesticiden behandeld zijn. Greenpeace vraagt de Voedsel- en Warenautoriteit NVWA handhavend op te treden tegen de illegale middelen.

In het consumentenprogramma Radar zegt Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland uit te zullen zoeken waar de planten met illegale middelen vandaan komen. Van der Heide wil met de hele keten om tafel om de resultaten uit het onderzoek te bespreken.