Groen kan rol spelen bij klimaatverandering

Door meer groen moeten steden hittebestendig worden gemaakt. Dat zei staatssecretaris Mansveld van Milieu maandag in reactie op het klimaatrapport van het KNMI. Daarnaast kan groen een rol spelen bij opvang van extreme regenval.

Het KNMI presenteerde maandag een rapport met vier klimaatscenario’s voor deze eeuw. Het gaat om een vertaling naar nationaal niveau van de bevindingen uit het klimaatrapport van de Verenigde Naties.

Volgens het KNMI zullen veel van de huidige klimaattrends doorzetten. De temperatuur stijgt verder. Op jaarbasis ligt de opwarming in Nederland tussen 1 en 2,3 graden rond 2050 en kan oplopen tot 3,7 graden in 2085.

Weersextremen
Een andere trend die doorzet is die van weersextremen, met toenemende intensiteit van extreme buien en hittegolven. Uit waarnemingen blijkt dat bij de meest extreme buien de hoeveelheid neerslag per uur toeneemt met 12% per graad opwarming. In deze ontwikkeling kan groen een belangrijke rol spelen, zoals de staatssecretaris in haar speech aangaf.

Hogere temperaturen leiden naar verwachting ook tot een verlenging van het groei- en bloeiseizoen en tot een toename van het aantal ‘allergiedagen’. Mogelijk verschijnen er nieuwe allergie veroorzakende planten in Nederland.