Groene hbo-opleidingen erg populair

Er staan dit jaar meer dan 10.000 studenten bij de vier groene hogescholen ingeschreven. Hbo-opleidingen in het domein van Agro, Food en Groene ruimte zijn daarmee tegenwoordig erg populair.

De stijgende lijn die vijf jaar geleden werd ingezet, houdt aan. Staat de teller nu op 10.248, vorig jaar stond die nog op 9.276.

In Nederland verzorgen vier hogescholen groenopleidingen: HAS Hogeschool met vestigingen in Den Bosch en Venlo, Hogeschool Inholland met opleidingen in Delft en Amsterdam, Hogeschool Van Hall Larenstein met vestigingen in Leeuwarden, Velp en Wageningen en Vilentum Hogeschool met vestigingen in Dronten, Almere en Wageningen.

Peter van Dongen, voorzitter College van Bestuur van Hogeschool Van Hall Larenstein: „De vraag naar goed gekwalificeerde groene professionals groeit. Zij vormen de basis voor een sterke groene sector. Het accent in de opleidingen moet meer komen te liggen op omgevingsbewustzijn, ondernemerschap en integraal denken.”

Volgens Van Dongen moet de groene professional de taal van andere partijen leren spreken. De sector en de groene onderwijsinstellingen hebben daarom de handen ineengeslagen en de Human Capital Agenda (HCA) Natuur en Leefomgeving opgesteld. Staatssecretaris Sharon Dijksma toonde onlangs nog haar betrokkenheid bij dit initiatief door mede-eigenaar te worden van de HCA.