’Groene infrastructuur steeds belangrijker voor Europese steden’

Het investeren in een goede groene infrastructuur wordt steeds belangrijker voor de leefbaarheid van Europese steden. Dit verkaarde landschapsarchitect Andreas Kipar tijdens de Groene-Stadconferentie op de IPM in Essen.

Kipar runt zijn bureau Kipar landschaftsarchitecten in Duisburg en Mailand. Daarnaast heeft hij samen met andere professionals het internationale LAND (Landscape Architecture Nature Development) opgericht. Volgens Kipar ligt de sleutel voor een gezonde toekomst van steden in de samenwerking met de natuur.

Iconische projecten
Hij pleit dan ook voor de inzet van groen als strategie van Europese steden. Voor bewustwording en draagvlak zijn daarvoor iconische projecten als het reeds gerealiseerde Bosco Verticale in Milaan nodig alsook de toekomstige Gardenbridge in Londen. De inzet van technologie in combinatie met groen is daarbij niet te onderschatten. „Maar’’, zo zegt Kipar, „tevens zijn ook echte natuurlijke standplaatsen voor bijvoorbeeld bomen net zo belangrijk.’’ Hij noemt als voorbeeld het uitgestrekte Parco Nord in Milaan.

Groene Hoofstad Europa 2017
Kipar heeft gewerkt aan het groene masterplan van Essen, waardoor de stad voor 2017 tot Groene Hoofdstad van Europa is benoemd. Simone Raskob van de gemeente Essen legde tijdens de conferentie uit dat de stad onder meer veel heeft geïnvesteerd in de realisatie van drie groene verbindingsassen die het noorden met het zuiden van de stad verbinden. En waarmee meer ruimte voor water en groen is gecreëerd.

Het Grugapark is onderdeel van één van de groene verbindingsassen van Essen. Het ligt pal naast het conferentiegebouw waar de IPM plaatsvindt.