Groot stadspark op Gaasperdammertunnel

Er komt een stadspark bovenop de tunnel over de A9 Gaasperdammerweg. Dit park wordt twee keer zo groot als het Vondelpark.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft dinsdag het startsein gegeven voor de weguitbreiding van de A9 Gaasperdammerweg. De weg wordt over een lengte van 9 km verbreed met meerdere rijstroken. Tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de rivier de Gaasp komt een 3 kilometer lange tunnel waarboven een groot park komt.

Het project is het derde van de weguitbreiding tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (SAA) dat van start gaat. Dit grootste wegproject van Nederland heeft tot doel de bereikbaarheid en de leefbaarheid in de regio rond Amsterdam te vergroten.

10.000 bomen gekapt
In totaal worden ongeveer 10.000 bomen voor de weguitbreiding gekapt. Een ecoloog begeleidt deze werkzaamheden, zodat wordt voorkomen dat broedende vogels worden verstoord. Aannemerscombinatie IXAS stelt een deel van het hout dat vrijkomt ter beschikking aan Stadshout.

Deze stichting zorgt dat het hout op een duurzame manier een tweede leven krijgt in Amsterdam Zuidoost. Hier worden onder andere speeltoestellen voor basisscholen langs de A9 van gemaakt.

Nieuwe bomen terug planten
Rijkswaterstaat compenseert de verwijderde bomen door nieuwe bomen te planten in de directe omgeving. Voor elke verwijderde boom wordt een nieuwe teruggeplaatst, zoveel mogelijk in het stadsdeel.

Is dat niet mogelijk, dan wordt geld gestort in het herplantfonds van de gemeente Amsterdam. Een deel van de nieuwe bomen komt terug in het stadspark op de Gaasperdammertunnel.