Harry de Vroome Penning voor ecoduct

De Harry de Vroome Penning is door Het Drentse Landschap uitgereikt aan de geluidswal en het ecoduct bij het Dwingelderveld. Landschapsarchitect Aleks Droog van Parklaan Landschapsarchitecten ontving de penning donderdag uit handen van voorzitter Ali Edelenbosch.

„Met zijn inzichten, zijn visie en zijn overtuiging is dit indrukwekkende project gerealiseerd”, aldus Edelenbosch. Met het ontwerp ‘What’s behind’ wordt volgens de jury de kwaliteit van het landschap versterkt, wordt het gebied stiller gemaakt en wordt het wegbeeld van de A28 als kwaliteit aangegeven. Het gaat om de samenhang van de geluidswal, de middenberm, het uitzichtpunt en het ecoduct.

Parkway-uitstraling
De afgelopen jaren is er in het Dwingelderveld agrarische grond omgevormd naar heide. Over een lengte van 6 km is een glooiend landschap ontworpen dat aansluit bij het karakter van het Dwingelderveld en het parkway-uitstraling van de A28.

De vloeiende vormentaal is ook toegepast op het ecoduct dat het Dwingelderveld met het Terhorsterzand verbindt. Ter hoogte van het natte heidegebied De Holtveenslenk is op de geluidwal een uitkijkpunt gerealiseerd waarbij een schapenkop, het beeldmerk van het park, als inspiratie is gebruikt. Via een trap kun je verder omhoog en heb je een prachtig uitzicht over de Holtveenslenk en het snelweglandschap.

Penning
Het Drentse Landschap reikt tweejaarlijks de Harry de Vroome Penning uit aan initiatieven of mensen die iets bijzonders voor de ontwikkeling van het landschap In Drenthe doen. Centraal daarbij staat een duurzame kwaliteitsbevordering van landschap met behoud van landschapskarakteristieke elementen.