Hazelaars en uitheemse elzen in bloei

Doordat de gemiddelde temperatuur in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde lag, komen nu al de eerste hazelaars en uitheemse elzen in bloei. Dat meldt allergieradar.nl.

Mensen die allergisch zijn voor elzen- en hazelaarpollen kunnen deze dagen al hooikoortsklachten ervaren. Het KNMI meldt dat december 2013 met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden op de zesde plaats komt van warmste decembermaanden sinds 1901. Door de zeer hoge temperaturen komen de eerste hazelaars en de uit het buitenland afkomstige elzen al in bloei en laten daarmee pollen los.

Zeer vroege elzen
Het zijn niet de witte en zwarte els die van nature in Nederland voorkomen die nu beginnen te bloeien. Die bloeien normaal gesproken pas in de tweede helft van februari en in maart. Het gaat om soorten als de Kaukasische els (Alnus subcordata) en de Alnus x spaethii ‘Spaeth’, een kruising van de Japanse els (Alnus japonica) en de Kaukasische els. Deze elzen worden vaak als laanbomen aangeplant.

Deze buitenlandse elzen komen normaal gesproken rond half januari in bloei, maar nu bloeiden de eerste exemplaren net voor kerst. Als de komende dagen meer elzen gaan bloeien, kan bij droge weersomstandigheden de elzenpollenconcentratie oplopen tot 200 pollen per m³ lucht. Dat zijn concentraties waarbij hooikoortsklachten optreden bij mensen die gevoelig zijn voor elzenpollen.

Bloeirecord
Vijftig jaar geleden kwamen de meeste hazelaars pas vanaf half februari in bloei. Vorig jaar lag de piek op 6 januari doordat de laatste tien dagen van december 2012 een gemiddelde temperatuur hadden van 8,8 C.

2014 lijkt een van de vroegste hazelaarbloeijaren ooit te worden. Als de hoge temperaturen aanhouden, kan mogelijk een nieuw bloeirecord gevestigd worden.