Hermitage verwarmt Amsterdamse Hortus

Museum de Hermitage gaat de planten in de Palmenkas van de Amsterdamse Hortus Botanicus verwarmen. Omgekeerd zorgt de Hortus straks voor het koel houden van kunst in de Hermitage.

Na de verbouwing van de Hermitage Amsterdam bleek dat er meer gebruik werd gemaakt van koeling van de expositiezalen dan van verwarming. Het gebouw kampt daardoor met een teveel aan opgeslagen warmte waar een duurzame oplossing voor wordt gezocht.

Buizen
De Hermitage wordt het komende jaar door 425 meter lange buizen verbonden met de Hortus Botanicus. Zo kan de warmte van museum Hermitage worden gebruikt voor de verwarming van de planten in de Palmenkas van de Hortus. Omgekeerd levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst.

Pilot
Het project maakt deel uit van een grotere pilot om Rijksmonumenten te verduurzamen. Het kabinet trekt hier in totaal €10 miljoen voor uit in de komende twee jaar.

Minister Bussemaker van Cultuur opent woensdag 2 september het duurzaamheidsproject ‘Tussen Kunst en Kas’ tijdens een werkbezoek aan de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus in Amsterdam.