Hittestress

Terwijl de thermometers naar tropische waarden stijgen, het Nationaal Hitteplan in werking is gesteld, en krantenkoppen ons toeschreeuwen hoe heet het wordt, houden ze op een paar plekken in Nederland het hoofd koel.

Op de kantoren van VHG, iVerde en Groene Vitale Stad gaat bij iedere graad temperatuurstijging een gejuich op. Immers, geen betere reclame voor de verkoelende werking van groen dan een flinke hittegolf.

Al dagen bereiden de media ons voor. Statistieken van het aantal hittegolven sinds 1900 worden uit de kast gehaald, tips voor ouderen en dieren om de zinderende hitte te doorstaan vliegen je om de oren, en het begrip Hitte Eiland Effect ligt op ieders lippen.

Op 28 juli vorig jaar trok een grote zondvloed over Nederland. Straten stonden blank, miljoenen euro’s schade. Sindsdien hoef je gemeenten en burgers niet meer uit te leggen hoe belangrijk groen is voor de opvang van water. Maar het argument van ‘hittestress’ bleef moeilijk te verkopen. In Nederland doen we er nog wat lacherig over. Hitte? Lekker! De laatste hittegolf is ook al weer een paar jaar geleden. En het zichtbare effect van hitte is ook minder dramatisch dan van een overstroming. De statistieken van extra sterfgevallen bij oplopende temperaturen ten spijt.

Maar vooral in de steden wordt steeds duidelijker wat de gevolgen van het Hitte Eiland Effect zijn. Arbeidsproductiviteit keldert, kwetsbare groepen kampen met fysieke klachten en smog zorgt voor mindere luchtkwaliteit. Dankzij metingen van de temperatuurverschillen in de stad ten opzichte van het platteland wordt steeds beter in beeld gebracht waar deze hitte-eilanden zich bevinden. En ook wat in de stad voor verkoeling zorgt: groen en water.

Wat de groensector betreft mag die hittegolf dus wel even aanhouden. Hoeven we volgend jaar niemand meer uit te leggen waarom bomen en planten zo belangrijk zijn voor een stedelijke omgeving.