Hoe vlecht je een heg?

Wilt u weten hoe u een heg vlecht? Dan kunt u terecht op het gratis symposium ’Vlechtheggen en Heggenvlechten’ dat vrijdag 31 maart plaatsvindt in Schijndel.

’s Ochtends geeft directeur Ineke Strouken van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een lezing over het Maasheggenvlechten én het plaatsen van dit ambacht op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Tijdens het middagprogramma houdt bioloog en cultuurhistoricus Bert Maes een presentatie over het onderzoek ’De Vlechtheg in Nederland’.

Heggenprofessor Georg Müller

Daarna is het de beurt aan de internationaal vermaarde ’heggenprofessor’ Georg Müller. Hij geeft een inkijkje in de historie van de vlechtheg in Europa en in Nederland. Onderzoeker Henk Sierdsema werpt op zijn beurt licht op het belang van heggen en houtwallen voor flora en fauna.

Verder wordt er onder meer een demonstratie gegeven van het smeden van gereedschap.

Aanmelden

Het symposium vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur in De Schaapskooi in Schijndel. Aanmelden voor het symposium kan door het sturen van een e-mail naar communicatie@hetgroenewoud.nl (voor 27 maart). Deelname is gratis.

Vlechtheggen zijn gevlochten heggen die van oudsher weidepercelen in Brabant en Limburg omringen. Ze vormen een waardevol landschapselement en stimuleren de flora en fauna.

Foto’s: Marius Grutters