Hotel de Botel

    Het verzoek kwam of ik wilde helpen met het beplanten van een hotelboot dak. Een collega van mij had samen met een landschapsarchitecte een mooi beplantingsplan gemaakt voor dit varende hotel. Een boot van 100 meter lang en 25 meter breed en 10 meter hoog. 160 plantenbakken waren al aangeschaft, een kleine maat helaas.

    De projectleiders waren twee heren, ze leken net ‘de dikke en de dunne’. Bij ons eerste gesprek zei een van deze heren: ‘Zo, dus als ik een hoveniersbedrijf bel dan komen er vrouwen tegenwoordig?’ Het schip werd gerenoveerd. Helaas was er nog geen werkende lift. Via steigertrappen buitenom en een varende hijskraan moest alles het dak op. Met aanplant en al ging deze boot nog varen naar Londen! Dit werd dus een klus met garantie tot de deur…

    Deze projectleiders waren niet van het groen, ze wilden maar nauwelijks luisteren naar belangrijke adviezen. Beregening en dergelijke vonden ze onzin, de planten moesten maar harden. ‘Ja, allemaal best’, zei ik, ‘maar planten in een te kleine bak moeten geholpen worden, hun hele leven lang’. Van die dingen.

    Met behulp van hijskraan, Treeworkers en een groep fijne collega’s is het een zeer mooie daktuin geworden. De Hotelboot ligt nu in Londen op een locatie waar een tekort aan groen was. Het dak is mooi bedekt met Sedum, de plantenbakken zijn gevuld met Elaeagnus, Pinus mugo var. mughus, Carex morowii ‘Ice Dance’ en sierlijke Miscanthus rondom de bar. De nissen naast de hoofdingang zijn gevuld met imposant grote Photinia. Een zeer groene uitstraling is het resultaat.

    De mannen hebben ons bedankt en vlak voor vertrek kregen we complimenten. Ze hadden zich af en toe wel afgevraagd of wij deze klus wel gingen klaren. We zijn immers vrouwen. Maar wèl vrouwen die er op tijd mannen bij halen.