Hovenier en boomverzorger nog steeds kansrijke beroepen

Ook in de coronacrisis horen hovenier en boomverzorger nog steeds bij de kansrijke beroepen. Dat blijkt uit het rapport dat het UWV op 13 augustus publiceerde over welke beroepen nog goede baankansen bieden sinds de coronacrisis. Het rapport vermeldt ook in welke beroepen door de coronacrisis de kansen sterk zijn afgenomen.

De meest kansrijke beroepen boden ook al voor de coronacrisis goede baankansen. In het overzicht met kansrijke beroepen staan veel zorgberoepen. Ook onder bijvoorbeeld leerkrachten, ICT’ers, monteurs, accountants én hoveniers en boomverzorgers is er nog altijd een tekort aan personeel.

Investeren in (om)scholing

UWV maakt ieder jaar een overzicht van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures. Daarmee wordt zichtbaar welke beroepen goede kansen bieden op werk en waar het zinvol is te investeren in scholing van bijvoorbeeld werkzoekenden. Het laatste overzicht dateerde van september 2019. Vanwege de coronacrisis maakte het UWV een update.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Voor veel ondernemers zijn personeelstekorten inmiddels niet meer het grote probleem en draait het veel meer om de vraag ’hoe kom ik deze crisis door?’ Verwacht wordt dat de werkloosheid dit jaar zal oplopen, van 3,4% in 2019 naar 7% of meer in 2021.

Er zullen dus veel mensen op zoek moeten naar ander werk, zo nodig in een ander beroep. Dat maakt het belangrijk om inzichtelijk te maken waar op dit moment nog kansen liggen op de arbeidsmarkt en waar de kansen minder goed zijn of sterk zijn afgenomen. Dat kan immers richting geven aan ‘van werk-naar-werk activiteiten’ en (om)scholing.

Getroffen door coronacrisis

Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Beroepen die tot voor de crisis nog te maken hadden met tekorten, maar nu niet meer, zijn vooral te vinden in de horeca, verkoop, beveiliging en transport & logistiek. Zo zijn de kansen voor bijvoorbeeld koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Omscholing naar meer kansrijke beroepen is voor hen wellicht een optie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties