Hoveniersduo klaar voor World Skills

Drie mbo-studenten van Groenhorst Velp gaan Nederland vertegenwoordigen tijdens World Skills in São Paulo, Brazilië van 11 t/m 16 augustus. In de categorie Landscape Gardening doen Bram Wevers en Simon Kuiperij mee.

Teamleider Meri Loeffen van Groenhorst Velp is supertrots: „Het is geweldig dat onze groene mbo-school zoveel talent in huis heeft. Het is een eer dat onze kampioenen hun vakkennis op dit internationale podium mogen demonstreren.”

Ook voor de docenten van de mbo’ers is World Skills een hoogtepunt. Elbert Roordink begeleidt het hoveniersduo Bram en Simon. „Om aan World Skills mee te doen moet je een echte vakman zijn en sterk in je schoenen staan. Als hovenier ben je een alleskunner. Je hebt gedegen plantenkennis, kunt goed plannen en organiseren en weet alles van houtwerk en sierbestrating. Simon en Bram verstaan hun vak en hebben laten zien dat ze wedstrijddruk aan kunnen.”

Grootste beroepenevenement
Begin augustus vertrekken de mbo’ers en de andere deelnemers van Team Nederland naar Brazilië. World Skills is het grootste beroepenevenement ter wereld dat sinds 1962 iedere twee jaar wordt gehouden. Ruim duizend jonge vakmannen en -vrouwen strijden in 29 wedstrijdonderdelen om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van de wereld’.

Openingsceremonie
De openingsceremonie is in het Ibirapuera Gymnasium, een van de meest bekende arena’s voor culturele en sportieve evenementen in São Paulo. Op 11 augustus om 19.00 uur wordt World Skills 2015 hier officieel geopend met culturele performances, een Braziliaanse show en de traditionele ‘Parade of Nations’. Naar schatting zullen ruim 8.500 bezoekers aanwezig zijn.

Op 16 augustus vindt op dezelfde locatie de sluitingsceremonie plaats met de huldiging, feestelijke performances en speeches. Ook wordt de World Skills-vlag overgedragen aan het land dat World Skills 2017 organiseert: de Verenigde Arabische Emiraten.